Akár a nyári szabadságotok idejére kerestek olvasnivalót, akár csak kicsit inspirálódnátok, a csapatból első körben Orsi, Panni, Andris és jó magam válogattunk össze Nektek könyveket. Egy nagyon színes könyvajánló kerekedett belőle, így – ha egy huzamban olvasnátok végig őket – nem kell attól tartanotok, hogy csupa száraz szakkönyvön kell átküzdenetek magatokat. Motiválnak, inspirálnak, ötleteket adnak, sőt szórakoztatnak is. Kovács Bernadett írása.

Mit olvasnak a Zsolya-team tagjai?

Orsi egyik kedvence Sam Atkinsontól A business nagykönyve. „Ezt a könyvet még akkor vásároltam, amikor üzleti tanácsadóként dolgoztam, de már vártam a kisfiamat (mondjuk, lehet, hogy inkább babaváró könyveket kellett volna olvasgatni, de sajnos azok egyáltalán nem kötöttek le). Nagyon tetszett a felépítése, a közérthetősége, a benne lévő idézetek és esettanulmányok. Adott egy nagyszerű rálátást az üzleti világra.

És bár akkor még fogalmam sem volt, hogy én fogok-e valaha vállalkozni, és ha igen, akkor mit, azt éreztem, beszippant a téma. Végül nagyon jó szolgálatot tett a szakdolgozatom írásakor is, és ha kicsit biznisz vonalon szeretnék inspirálódni, akkor mindig előveszem és olvasgatom. Amolyan üzleti bonbonosdoboz, amiből jó néha szemezgetni. Bátran ajánlom mindenkinek, aki nem egyből egy vállalatgazdaságtan könyvvel kezdené, de szeretné jobban megérteni az üzleti világot.”

PanniAz Y Modell – 12 magyar fiatal vállalkozó útja a siker felé” című könyvet ajánlja figyelmetekbe a MentorTribe-tól. Ő azért szereti, mert „óriási lendületet és kedvet lehet belőle meríteni, a „minden sikerülhet” érzést, és mellette tanulni a példákból. Akkor is jó olvasmány, ha valaki már vállalkozó, és akkor is, ha még csak kacérkodik vele.”

 

 

Andris három könyvvel is készült Nektek. Az első kettő egy-egy klasszikus. Jack London „A vadon szava” című írása azért került az ajánlott olvasmányok közé, mert a világjárvány idején különösen aktuális lehet, hiszen „Buck a legjobb példa a „megújulásra” és alkalmazkodásra a változó, ismeretlen, kegyetlen körülmények között”.

Az Andris által ajánlott második alkotás Marcus Aurelius „Elmélkedések” című műve. Ez a különleges írás nem a nyilvánosságnak íródott, hanem Marcus Aurelius a saját gondolatait tartalmazza naplószerűen, és a halála után a hozzá közel állók révén kerülhetett nyilvánosságra. Ez azért került fel az olvasásra javasolt könyvek listájára, mert Andris szerint ez „inkább egy filter. Az elmúlt években számtalan határozott, erőteljes, tudatos vállalkozást sikerült megismerni, ezek jó részét a start-up világából. A közös nevező mindegyiknél a „Forbes-köd” és az életképtelenség, üzleti átgondolatlanság volt. Az első lépésnek az önismeret kialakítása kell, hogy legyen: mit keresek én a piacon? Utána pedig PR-interjúk helyett elemzések és kutatás, vitorlás helyett új termelési eszközök, stb.”

A harmadik könyv pedig „A Shackleton-modell – Déli-sarki expedíció, mint vezetéselmélet” Margot Morrell, Shackleton-kutató és Stephanie Capparel, újságíró tollából. Sir Ernest Shackleton Antarktisz-kutatóként írta be magát a történelemkönyvekbe, de napjainkban azért került a figyelem középpontjába, mivel vezetőként a legénysége minden tagjának életét képes volt megóvni, amikor zátonyra futottak és két évre a jég fogságába estek. Andris ennek a nagyszerű teljesítménynek a bemutatásával foglalkozó könyvhöz csak annyit fűzött hozzá, hogy „Nagyon fontos”. Szerintem ne kérdőjelezzétek meg, olvassátok el a könyvet.

 

Én pedig a Jocelyn K. Glei szerkesztette „Tartsuk kézben hétköznapjainkat! – Napi rutin, fókusz és ötleteink megvalósítása” című kötetet választottam Nektek. Én folyamatosan küzdök a saját életem feladatainak a menedzselésével és szeretem azokat az írásokat, amikből, ha nem is mindent tudok a gyakorlatba átültetni, de tudok belőlük apróbb trükköket ellesni és azokat hosszú távon alkalmazni. Ez pedig egy ilyen könyv. 23 szerző mutatja be a saját módszerét, így biztos vagyok benne, hogy Ti is találtok benne rengeteg alkalmazható tippet, praktikát.

 

Kellemes időtöltést kívánok a könyvekhez, forgassátok mindegyiket haszonnal!