A keresőoptimalizálással kapcsolatos cikksorozatunk előző részében arról olvashattál, hogyan segítheti vállalkozásodat a SEO és bemutattunk néhány trükköt, amivel könnyebben kereshetővé teheted a bejegyzéseidet. Sorozatunk második részében további 5+1 tippet adunk, hogy igazán ütős bejegyzéseket készíthess.

Dr. Temesvári Orsolya írása.

 

További 5+1 SEO trükk a blogodra

 

Folytatjuk a múlt héten megkezdett sort és bemutatunk további eszközöket, amelyeket könnyedén beépíthetsz a vállalkozásod számára írt blogbejegyzések elkészítésébe.

 

1. Adj címet a képnek!

Sokan nem is gondolnánk, milyen sokat jelenthet a találati listán való helyezés kapcsán a bejegyzésben szereplő képek elnevezése (fájlnév és cím).

 

A bejegyzésbe illesztett képfájlt ékezet nélkül, kötőjellel érdemes elnevezni. A beillesztett képeknek mindenképpen érdemes címet adni, ez lesz a kép alt name-e, ami célszerűen azonos, mint a fájlnév (pl. fájlnév: kotyogos-kavefozo.jpg, alt name: Kotyogós kávéfőző).

 

A képekkel kapcsolatban fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy amennyiben nem saját, a vállalkozásod céljára készített profi fotókat használsz, mindig figyelj arra, hogy tiszta forrásból származó képekkel illusztráld a bejegyzésed.

 

Ebben segítségedre lehetnek a stockfotók, amelyek ingyen, jó minőségben állnak rendelkezésedre (pl. Pexels, Pixabay). Természetesen ezeket a fotókat is érdemes nagy gonddal kiválogatni, ugyanis többségét már biztosan használta előtted valaki más.

 

2. Használd jól a hivatkozásokat!

Keresőoptimalizálási szempontból nagyon fontos, hogy minél több külső oldal hivatkozzon a blogodra (ez az off-site SEO). Emellett elengedhetetlen, hogy bejegyzéseidben megjeleníts más blogbejegyzéseidre mutató kereszthivatkozásokat

 

Javasoljuk, hogy a linkelt bejegyzés kulcsszavát használd horgonyszövegként. Figyelj azonban arra, hogy ne pakold tele a bejegyzésedet ilyen linkekkel, 1-2 releváns link bőven elég.

 

3. Ne félj a metaadatoktól!

A metaadatok a keresőmotorok számára tartalmaznak fontos információkat a a blogbejegyzésről. 

 

Egy blogbejegyzés szempontjából a két legfontosabb metaadat a metacím és a meta leírás.

  • A meta cím a Google keresési eredmények között megjelenő cím, ami az egyik legfontosabb rangsorolási faktor. Egy blogbejegyzés esetén ez többnyire megegyezik a bejegyzés címével, de ha az túl hosszú, érdemes egy rövidebbet beállítani, ami tartalmazza a bejegyzés számára legfontosabb kulcsszót. 
  • A meta leírás egy rövid, maximum 160 karakteres leírást tartalmaz bejegyzésed tartalmáról. Legfőbb szerepe, hogy azt elolvasva a felhasználót kattintásra ösztönözze. Közvetett hatással van a találati rangsorra, ugyanis a meta leírás elsősorban az átkattintási arányt befolyásolja, amelynek növekedése pozitívan hat a rangsorolásra.

 

4. Kategorizálás, címkék

Bevallom, sosem gondoltam volna mekkora szerepe van az egyes kategóriák és címkék beállításának. Sajnos sokan ezeket mindenféle előzetes stratégia nélkül használják, sokszor rengeteg feleslegesen beállított címkével és kategóriával.

 

A kategóriák és a címkék tekintetében a legalapvetőbb szabály, hogy ne állíts be ugyanolyan nevű kategóriát és címkét

 

Ha pl. kávéfőzőket és egyéb kávés kiegészítőket árulsz, ne állíts be kávéfőző nevű címkét és kategóriát egymás mellé. Javasoljuk, hogy kávéfőző elnevezéssel állíts be egy kategória oldalt, azon belül pedig elhelyezheted a következő címkéket: kotyogós kávéfőzők, French press kávéfőzők, irodai kávéfőzők stb.

Forrás: https://www.pexels.com/

 

5. Oszd meg a bejegyzést a közösségi médián!

Bár a legtöbb blog rendelkezik követés funkcióval, érdemes minden közösségi platformon elhelyezned az új bejegyzésedet.

 

Figyelj azonban arra, hogy minden platformon az ott lévő célközönség és a platform funkciója szempontjából releváns módon és kísérőszöveggel oszd meg a bejegyzésedet. 

 

Vedd a fáradságot és fogalmazd meg néhány kerek egész mondatot a LinkedIn-profilodon megjelenő poszthoz, de lehetőség szerint ne azt másold át az Instagram Storyba.

 

 

5+1. Posztolj rendszeresen!

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: lehet bármilyen kiváló, az összes keresőoptimalizálási szempontnak megfelelő tartalmad, ha a publikálás rendszertelen.

 

Inkább tölts fel egy hónapban eggyel kevesebb tartalmat, de hagyj magadnak muníciót (és tartalék ötleteket vészhelyzet esetére), minthogy rendszertelenül posztolj. Ez nemcsak a szöveges tartalmakra igaz, ha vlogolással próbálkozol, figyelj arra, hogy rendszeresen, lehetőség szerint azonos időben tölts fel tartalmakat a csatornádra.

 

Dolgozhatsz úgy is, hogy heti rendszerességgel töltesz fel rövidebb tartalmakat, amiket minden hónap utolsó hetében kiegészítesz egy hosszabb, akár 2000 szavas bejegyzéssel.

 

Érdemes lehet váltogatni a tartalmak típusát is, írhatsz interjút, esettanulmányt, teszteredményeket, de akár személyes történeteket is.

 

Bízunk benne, hogy cikksorozatunk segítségével eredményesebben kereshető blogbejegyzéseket írsz majd. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a keresőoptimalizálási szempontoknál fontosabb a tartalmad minősége, a bejegyzés átláthatósága és az üzenet, amit vállalkozásod útján szeretnél eljuttatni másokhoz.

 

Ha úgy érzed, elakadtál vagy kérdésed van vállalkozásod blogjával kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba honlapunkon vagy írj e-mailt a hello@zsolya.com címre.