Magyarországra is megérkeztek a Facebook által tavasszal bejelentett fizetős online adások. Ezek szerint a Facebook-oldalak tulajdonosai és adminisztrátorai úgy is indíthatnak élő videókat, hogy azok megtekintését egy előre meghatározott díjhoz kötik. Elérhetőek streamelt edzések, online tanórák, a lehetőségeknek csak a szervezők kreativitása szabhat határt. Nézzük, milyen feltételek mellett használható ez a lehetőség.

Dr. Temesvári Orsolya állandó vendégszerzőnk írása.

 

Mi az a fizetős online esemény?

 

Az elmúlt hónapokban biztosan Te is részt vettél már online eseményen a Facebookon keresztül. Sőt, talán már szerveztél is ilyet. A Facebook adminisztrátorai ezt a lehetőséget bővítették azzal, hogy egyes élő eseményeknél belépődíjat szedhetsz. A díj mértéke 0,99 és 99,99 USD között mozoghat.

 

Ha valaki megvásárolja a belépőt, azzal automatikusan részvételi jogot nyer az eseményre, de ez még nem minden. Az esemény elérése mellett megoszthatsz exkluzív bejegyzéseket, akár különféle linkeket, bármilyen szakmai vagy promóciós anyagot. A fizetős eseményt az eddig megszokott módon reklámozhatod a Facebookon, azzal, hogy lehetőség van maximum 50 ingyenes meghívás kiosztására. 

 

Választhatod azt az opciót is, hogy a közvetítést ugyan ingyenesen indítod el, de elhelyezel a felületen egy adománygyűjtő gombot, amellyel egy nonprofit szervezetet lehet támogatni.

Hogyan indíts fizetős online eseményt?

 

Először is regisztráld magad a Facebook rendszerébe, ahol elindulhat az események létrehozatala. Fogadd el a felhasználási feltételeket és adj meg egy fizetési számlát. Ehhez a számlához szükség lesz a céges adatokra, egy bankszámlaszámra és a tulajdonos nevének megerősítésére is.

 

Ezután elkezdődhet az esemény szervezése, de számos dologra figyelned kell: pl. nem használhatsz olyan zenét, amihez nincs kifejezett jogosultságod. Ilyen esetben a Facebook akár le is állíthatja az eseményt.

 

A bejelentkezést a Facebook Live felületén közvetítheted.

 

Milyen költségekkel jár egy ilyen esemény? Hogyan lesz ebből bevételem?

 

A legfrissebb hírek szerint a fizetős online események után befolyt összeg 100 %-a a szervezők markát üti, legalábbis 2020 végéig. 2021 januárjától valószínűleg a következő rendszer lép életbe. A hagyományos, asztali bejelentkezések esetén (Facebook Pay segítségével történő jelentkezés) továbbra is a befolyt összeg egésze vándorol a szervezőkhöz. Amennyiben valaki mobilon jelentkezik, 30 %-os díjat vonnak le; a Google és az Apple ugyanis speciális szabályokat alkalmaz. Ebben az esetben szervezőként csak a díj 70 %-át kapod.

 

A Facebook havonta egyszer teljesít kifizetést, de csak akkor, ha a fizetős online eseményekből szerzett bevételed eléri a 100 USD küszöböt. Ha ez nem történik meg, a Facebook átviszi az egyenleget a következő hónapra és akkor teljesíti a kifizetést, amikor átléped az összeghatárt.

 

 

Kinek érdemes használni ezt a funkciót?

 

Bárkinek! A fizetős Facebook-eseményekkel a tervek szerint az eddiginél sokkal szélesebb közönséget érhetnek el a vállalkozások. A Facebook hírei szerint már folynak a tesztelések arra vonatkozóan is, hogy kisebb létszámú, személyes hangvételű, interaktív beszélgetéseket lehessen tartani a Messenger Rooms segítségével.

 

Az új funkció remek lehetőség lehet vállalkozásod bemutatására és / vagy követői bázisod szélesítésére. Tanácsadóként tarthatsz interaktív szakmai beszélgetéseket, edzőként, gyógytornászként vagy jógaoktatóként online órákat. Ajánljuk ezt a lehetőséget zenészeknek vagy művészeknek, akik zárt körben mutathatják be legújabb alkotásaikat az érdeklődő közönségnek. Ha divatcéget működtetsz, megfontolhatod egy online divatbemutató ötletét, szakácsként pedig élőben tarthatsz főzőtanfolyamot.

 

Láthattuk, hogy a fizetős Facebook-események kapcsán számos új lehetőség nyílik meg arra, hogy vállalkozói márkádat építsd és színesítsd a közösségi média megjelenésedet. Ha felkeltettük az érdeklődésedet vagy kérdésed van, esetleg segítségre van szükséged a fizetős online események beállításához, fordulj hozzánk bizalommal. Honlapunkon foglalhatsz időpontot egyéni konzultációinkra.