Orvosként, fogorvosként vagy gyógytornászként szeretnél magánpraxist indítani, de nem tudod, hogyan reklámozd? A meglévő praxist bővítenéd, esetleg szeretnél több visszajelzést kapni a betegeidtől? Jó lenne, ha hiteles, meggyőző válaszokat kapnál a kérdéseidre? Ha bármelyik fenti kérdésre igennel válaszoltál, olvass tovább! 

Dr. Temesvári Orsolya alábbi összefoglalójából kiderül, hogyan segítheti céljaidat az online marketing és kommunikáció.

 

Tapasztalataink szerint a magánegészségügy piacán óriási a verseny. Az a tendencia erősödik, hogy online felületeken keresünk orvost, fogorvost vagy gyógytornászt. Új keresési szempontok, a kényelem és az egyszerűség váltak a keresések mozgatórugóivá, így fontos, hogy szakemberként online jelenléted minél könnyebben tudjon alkalmazkodni ehhez a helyzethez. 

 

Nem tudjuk elégszer mondani, hogy nem elég kiváló szakembernek lenni, annak is kell látszani. Ebben segít egy jól átgondolt online marketing és kommunikációs stratégia, ami támogatja céljaidat, figyelembe veszi a piaci igényeket, a konkurenciát és a célközönséged igényeit is. 

 

Az alábbiakban konkrét eszközöket mutatunk, amelyek a segítségedre lehetnek és olvashatsz arról is, hogy a Zsolya Communication csapata hogyan tud támogatni Téged!

 

Hol van a célközönséged?

 

Fontos, hogy mindig azt a felületet válaszd, amit a célközönséged is használ. 

  • Gyermekorvosként bár fiatalokkal dolgozol, elsősorban mégis a szülőket kell meggyőznöd, hogy Te vagy az ideális választás gyermekük számára.
  • Gyógytornászként ugyanakkor nyugodtan tölthetsz fel fiataloknak szóló tartalmakat, akár edukációs céllal is, hiszen a prevenciót nem lehet elég korán kezdeni.
  • Nőgyógyászként vagy plasztikai sebészként pedig érdemes azt a felületet választanod, amelyet az általad célzott életkorú és egzisztenciával rendelkező hölgyek látogatnak inkább.

 

Ha sikerült azonosítani a célcsoportodat, a következő lépés egy lojális, támogató közösség felépítése és a követőiddel való kapcsolattartás. Nagy szükség lesz a Te aktivitásodra is ahhoz, hogy kétirányúvá váljon a kommunikáció közted és a követőid között.

 

Légy érthető, segítőkész és személyes!

 

Az egészségügyi szakemberekkel való kommunikáció legnagyobb nehézsége a túlzott szakmaiság és a távolságtartás. Az online felületeken megosztott tartalmak segíthetnek abban, hogy közelebb kerülj leendő pácienseidhez. Használj könnyen érthető nyelvezetet, a szakkifejezéseket pedig próbáld minimalizálni. Légy nyitott, elérhető, ugyanakkor maradj professzionális, törekedj az egyensúlyra!

 

Kiválóan erősítheti a vállalkozásodba, a márkádba és a szakértelmedbe vetett bizalmat, ha barátságos, emberi hangon kommunikálsz a közösségi médiában. Ezt remekül kiegészítheted személyes történetekkel, pl. arról, mi volt a belső motivációd arra, hogy a segítő szakmát válaszd.

 

Fontos, hogy ne csak arra fókuszálj, hogy minél több terméket vagy szolgáltatást értékesíts, hanem maradjon kapacitásod segítőkész, kreatív és közérthető tartalmak megosztására is. Néhány egyszerű, biztonságos szakmai trükkel, tippel remekül gazdagíthatod a posztjaid tartalmát és közelebb is kerülhetsz ezáltal meglévő és leendő pácienseidhez.

 

Lépj ki a komfortzónából: videózz!

 

A nemzetközi és a hazai trendek szerint 2021 egyik legfontosabb közösségi média eszköze a videómarketing. Tekintettel arra, hogy a YouTube a Google után a második legnagyobb keresőmotor, érdemes kihasználni a felületben rejlő lehetőségeket. 

 

Talán számodra is nyilvánvaló, hogy sokan az interneten keresgélnek, ha bármilyen egészségügyi problémájuk van és a többség akár videós tartalmakat is megnéz egy-egy orvosi beavatkozás előtt. Orvosként vagy gyógytornászként érdemes kihasználod ezt a tendenciát és érdekes, informatív videókat készíteni az egyes beavatkozásokról vagy különfele gyakorlatokról.

 

Ha nem érzed magad komfortosan a kamera előtt, olvasd el korábbi cikkünket, ahol hasznos tanácsokat találsz ezzel kapcsolatban.

 

Figyelj az ajánlásaidra!

 

Egészségügyi szolgáltatónak lenni bizalmi tevékenység, ezért a reputációmenedzsment elengedhetetlen Számodra. Bátorítsd követőidet, pácienseidet, adjanak visszajelzést, értékeljék a szolgáltatásaidat a közösségi média felületeken. 

 

Ez egyrészről nagyon fontos tanulság lehet, hogy hogyan fejleszd tovább a praxisodat és szolgáltatásaidat, illetve az új ügyfelek, páciensek megszerzésének fontos eszköze is. Az értékelések szerepéről, miértjéről és módjáról egy korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

 

Posztolj rendszeresen!

 

Azért, hogy a közösségi média felületek algoritmusai minél kedvezőbb elérést biztosítsanak a posztjainak, fontos, hogy “megtanítsd” nekik, Te tényleg rendszeresen jelen vagy. Nem baj, ha ritkábban posztolsz, de azt tedd rendszeresen, lehetőleg azonos napon és napszakban. 

 

A Zsolya Communication csapata ebben támogat Téged

 

Fontos tudnod, hogy egy erős, stabil szakmai márka felépítése és az ismertség fenntartása akár napi 1-2 órát is igénybe vehet. Lényeges tisztáznod magadban, lesz-e időd minderre vagy külső szakértői segítséget szeretnél igénybe venni. Tartsd azonban szem előtt azt is, hogy a külsős szakértőnek is szüksége lesz a megfelelő minőségű, mennyiségű és gyakoriságú szakmai inputra, így még ekkor sem vonhatod ki magad teljes egészében a márkádhoz kapcsolódó online marketing feladatok alól. Ha úgy érzed, erre a szakmai munkád mellett egyáltalán nem jut időd, jó, ha van valaki a csapatodban, aki tartani tudja a kapcsolatot a külső szakértővel és biztosítja a gördülékeny együttműködést.

 

Sokszínű, széleskörű tapasztalatokkal rendelkező csapatunk jól ismeri az online kommunikáció részleteit és a legújabb trendeket. Folyamatosan képezzük magunkat, hogy minél magasabb minőségű szolgáltatásokat nyújthassunk. Alapelvünk, hogy úgy alakítjuk az online kommunikációt, hogy ez legjobban illeszkedjen a piaci igényekhez és támogassa céljaidat, miközben Te figyelhetsz a szakmai munkára.

 

Csapatunk az alábbi szolgáltatásokkal támogatja praxisod online jelenlétét:

 

  • Kommunikációs stratégia készítése. Céltalan, rendszertelen kommunikáció helyett a tudatos tartalomkészítésben hiszünk, ami állandó tervezést igényel. Segítünk felmérni, pontosan milyen eszközökre és erőforrásra van szükséged ahhoz, hogy minél hatékonyabban érhesd el praxisod célcsoportját.

 

  • Tanácsadás és tréning. Célunk, hogy a gyakorlatban is azonnal hasznosítható, fókuszált tudást adjunk át Neked az egyes közösségi média felületek megismerése vagy használatuk technikai részletei kapcsán.

 

  • Szövegírás. Segítünk, hogy barátságos, közérthető, mégis professzionális hangon szólj pácienseidhez.

 

  • Szakmai profilok átvilágítása és elkészítése. A legfontosabb céljaiddal összhangban építjük fel szakmai oldalaidat (pl. LinkedIn, Facebook vagy Instagram), pedig már rendelkezel ilyenekkel, személyreszabott ötletekkel segítünk. 

 

  • Közösségi média menedzsment. Segítséget nyújtunk, hogy praxisod tekintélyére és az etikai kódex előírásaira figyelemmel kommunikálj, de tehesd mindezt az aktuális közösségi média trendekkel és saját törekvéseiddel összhangban.

 

Bízunk benne, hogy a fentiek szerint segítségedre lehetünk praxisod ismertebbé tételében. Ha kérdésed van, írj nekünk a hello@zsolya.com e-mail címen.

 

Ha többet szeretnél megtudni a Zsolya Communication munkájáról, kattints honlapunkra vagy kövess minket Facebookon, LinkedInen vagy Instagramon!