Most következő évzáró cikksorozatunkban rövid áttekintést nyújtunk azokról a legfontosabb módszerekről, amelyekkel növelheted a konverziót az Instagram-oldalon keresztül. Cikkeinkből kiderül, hogy miért érdemes landing page-et létrehozni, illetve miért fontos az egységes arculat kialakítása az összes felületeden. Sorozatunk második részében térünk ki arra, hogy hogyan érdemes jól és eredményesen értelmezni az Instagramon kapott statisztikákat.

Dr. Temesvári Orsolya írása.

 

A közösségi média legfontosabb funkciója, hogy összekössön követőiddel, ügyfeleiddel, vásárlóiddal. Minden felületnek megvannak a maga szabályai; az Instagram ebből a szempontból a legnehezebb. Mivel csak egyetlen link illeszthető be a profilodra, a Story-k vagy hirdetések segítségével szerezheted meg a kívánt konverziót. Mutatjuk, hogyan.

 

Mi az a landing page?

 

A landing page, más néven céloldal egy olyan weboldal, ahová a látogatók egy külső link használatával érkeznek, pl. az Instagram felületedről. Ez az egyik legfontosabb eszköz,  amelyen keresztül ügyfeleid eljutnak termékeid, szolgáltatásaid megvásárlásához.

A landing page két fő fajtáját különböztethetjük meg:

  • Az egyik célja, hogy a látogató azonnal vásároljon meg egy terméket vagy szolgáltatást.
  • A másik típus lényege, hogy valamilyen információt (jellemzően e-mail címet) adjon meg (ezt leadgenerálásnak nevezzük), hogy a cég később valamilyen ajánlattal felkereshesse. Ez utóbbi esetben célszerű valamilyen azonnali jutalmat adni az adatokért cserébe, pl. letölthető kupont, e-bookot vagy rövid időszakra szóló, exkluzív tartalmakhoz való ingyenes hozzáférést.

 

Az öt másodperces szabály

 

A landing page kialakításánál tartsd szem előtt, hogy hirdetésed – legyen az bármilyen izgalmas – gyakorlatilag megzavarja a látogatók böngészését. Ezért különösen fontos, hogy azonnal felkeltse és fenn is tartsa az érdeklődést. Az oldal kialakításánál sokat segíthet, ha elképzeled, hogy a vásárlódnak 5 másodperce van, hogy döntést hozzon, ennyi idő alatt minden szükséges információt meg kell szereznie. Ehhez az alábbiakra van szükséged:

  • A landing page legyen informatív, rövid, görgetés nélkül átlátható.
  • Fogalmazz meg egy olyan CTA (call-to-action) üzenetet, amely vonzó, meggyőző és egyértelmű. A vásárlódnak tudnia kell, hogy pontosan mi az, amit szeretnél tőle.
  • Tartsd szem előtt, hogy a landing page lényege nem az, hogy a vásárló minden részletet megtudjon a szolgáltatásodról, hanem sokkal inkább az, hogy lássa, milyen problémára kínálsz megoldást. Segíthetnek a korábbi ajánlások vagy referenciák, illetve érdemes egy promóció esetén határidőt is megszabni, hogy meddig érhető el az ajánlatod.

 

Technikai tippek az eredményes landing page-hez

 

Ha elkészítetted álmaid landing page-ét, gondold át az alábbi szempontokat is, hogy mindenképpen hatékony és eredményes legyen a konverziószerzés.

Az Instagram esetén a landing page látogatói főként a mobil alkalmazáson keresztül érkeznek, ezért mindenképpen vedd figyelembe az alábbi szempontokat:

  • Mobilbarát a landing page-ed?
  • Minden funkció működik a mobilos verzión is? Kellően gyorsan betölt az oldal?
  • Mi a helyzet a böngészővel? Figyelj arra, hogy az Instagram saját böngészőben nyitja meg a felületén tárolt linkeket. Mielőtt nyilvánosságra hozod a landing page-ed, ellenőrizd a megjelenést.

Figyelj az egységes megjelenésre! Tapasztalataink szerint sokan figyelmen kívül hagyják, hogy mekkora ereje van a márkád színeinek, a betűtípusnak és a logónak. Segítsd vevőidet abban, hogy jól érezzék magukat az oldaladon, alakíts ki számunkra egy olyan környezetet, amely dizájnja ismerős számukra. Ezzel segíted a már meglévő és a potenciális vásárlóid tudatába égetni a márkádat, további konverziót generálva ezáltal.

Amennyiben a közösségi médiában megjelenő posztok elkészítéséért a csapatodból többen felelősek, megkönnyítheted munkájukat azzal, ha kialakítasz egy branding eszköztárat. Ez tartalmazza a márkához kapcsolódó színeket, logókat, korábban használt kreatívokat vagy bármilyen specifikációt. Az Instagram emellett lehetőséget biztosít arra, hogy saját gifeket hozz létre. Ezek segítségedre lehetnek az egységes arculat és megjelenés fenntartásában, a személyes márkád népszerűsítésében, sőt, ügyfeleid számára is elérhetővé teheted őket.

Bízunk benne, hogy cikkünk segítséget nyújt egy jól működő landing page kialakításában és egységes arculat megtervezésében. Amennyiben úgy érzed, elakadtál, vagy szeretnéd szakértőinkkel átbeszélni ezt a témát, foglalj időpontot honlapunkon. További inspirációért látogass el Instagram-oldalunkra is. Ha tetszenek a bejegyzések, használd bátran a Zsolya Communication saját gifjeit!