A 2020-as események óriási kihívások elé állítottak mindenkit, magánembereket, munkavállalókat, vállalkozókat egyaránt. A talponmaradás záloga a minél gyorsabb és rugalmasabb alkalmazkodás. Ezt a közösségi média platformok is megértették, melynek nyomán a Facebook számtalan újítást vezetett be a felületén létrehozható események kapcsán.

Következő összefoglalónkban végigvezetünk egy Facebook esemény létrehozatalának lépésein, megmutatjuk, milyen opciók közül választhatsz és ezek mit jelentenek. Írásunkból kiderül, melyek azok a pontok, amelyek esetleges félreértésekre adhatnak okot és eláruljuk, hogyan kerülheted el ezeket.

Dr. Temesvári Orsolya összefoglalója.

 

Ezért hasznos a Facebook-esemény

 

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy közösségi média megjelenésed, köztük egy Facebook esemény megtartása mekkora figyelmet hozhat vállalkozásod számára.

 

2020-ban különösen fontossá vált a közösségi jelenlét, az online események biztosítása, hiszen mindannyian a négy fal közé szorultunk. Bár az online térben nehezebb kapcsolódni, egy jól megszervezett, ügyesen időzített és időben meghirdetett esemény közelebb hozhat Téged és a márkádat potenciális ügyfeleiddel.

 

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan hozhatsz létre egy ütős Facebook eseményt, amely feldobja online jelenlétedet és összekapcsol a követőiddel.

 

 

Facebook-esemény lépésről lépésre

 

Vállalkozóként minden bizonnyal rendelkezel egy privát Facebook profillal és egy nyilvános oldallal, ahol a vállalkozásod tartalmait osztod meg. Mindig figyelj arra, hogy az eseményeket a nyilvános oldaladon hozd létre, semmiképp ne keveredjen a privát profiloddal (ez persze nem zárja ki, hogy később megoszd a privát oldaladon is az elkészült eseményt).

 

Egy Facebook-esemény létrehozása az alábbi lépéseken keresztül történhet:

 

1.Navigálj vállalkozásod oldalára és a létrehozás menüből válaszd ki az „Esemény” gombot.

 

2.  Válaszd ki, hogy online vagy személyes eseményt szeretnél létrehozni. A kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel a továbbiakban az online eseményekkel foglalkozunk.

 

3. A harmadik lépés, hogy megjelöld, eseményed ingyenes vagy fizetős legyen.

 

 

  • Ha a fizetős opciót választod, akkor egy speciális fizetős online eseményt (Paid Online Event) hozol létre, ahol a résztvevők díjat fizetnek, de ez a Facebook rendszerén keresztül történik. Ennek részleteiről olvasd el korábbi bejegyzésünket. Ehhez annyi kiegészítést szeretnénk tenni, hogy a Facebook 2021 júniusáig meghosszabbította azt a gyakorlatot, hogy a fizetős online események díjának 100%-át továbbítja a szervezők részére.

 

  • Ha az ingyenes opciót választod, a Facebook az esemény adatainál ingyenesként tünteti fel a vállalkozásod eseményét, akkor is, ha egyébként fizetni kell a részvételért. Ebben az esetben csak az esemény leírásánál tudod feltüntetni az esetleges költségeket, ami könnyen félreértésekre adhat okot. Javasoljuk, hogy minél tisztábban és egyértelműbben fogalmazd meg az esemény leírását; ha pedig résztvevőként böngészel, mindig figyelmesen olvasd el a leírást, mielőtt regisztrálsz bármilyen eseményre.

 

4. A következő lépésben add meg az esemény részleteit: az esemény nevét, időpontját, helyszínét. A helyszín csak a megfelelő időzóna beállításához szükséges. Javasoljuk, hogy állítsd be vállalkozásod székhelyét, de beállíthatsz egy budapesti kerületet vagy egy várost, települést is.

 

 

5. Fontos, hogy az esemény részleteit pontosítsd a leírás részben, illetve a nagyobb elérés generálása érdekében adj meg valamilyen kategóriát (pl. művészet, irodalom, egészség, kapcsolatépítés, nemes ügy stb.)

 

6. A következő lépés az esemény „valódi helyszínének” beállítása. Itt három opció közül választhatsz: 

 

 

  • Facebook Live adás indítása: Facebook Live videót időzíthetsz, amit a résztvevők az oldaladon vagy az eseményben követhetnek. Ebben a pontban beállíthatod, hogy közvetlenül az eseményből induljon az élő videó, megadhatod, hogy mikor küldjön értesítést a rendszer az esemény kezdete előtt, illetve beállíthatod, hogy csak Te indíthass élő videót.

 

  • Külső hivatkozás megadása: itt megadhatsz bármilyen külső URL hivatkozást (praktikusan vállalkozásod weboldalát), amelyen keresztül követőid részt vehetnek az eseményen. 

 

  • Egyéb: Ha ezt a lehetőséget választod, az esemény leírásában pontosíthatod a helyszínt és a részvétel egyéb feltételeit. 

 

7. Utolsó simításként feltölthetsz tetszőleges borítóképet, illetve olyan beállításokat is elvégezhetsz, mint társszervezők megadása, vendéglista láthatósága, az esemény üzenőfalán történő kommunikáció korlátozása.

 

 

Ha minden beállítást elvégeztél, nyomd meg az „Esemény létrehozása” gombot és készen is vagy. Ne felejtsd el megosztani az eseményt egyéb közösségi média felületeiden, illetve hívj meg minél több vendéget a célközönségedből.

 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet vagy kérdésed van, esetleg segítségre van szükséged a Facebook események beállításához, fordulj hozzánk bizalommal. Honlapunkon foglalhatsz időpontot egyéni konzultációinkra.

 

További hasznos tartalmakért kövess minket Facebook-on, Instagram-on és LinkedIn-en is!