Előző bejegyzésünkben elárultuk, hogyan érdemes személyes márkát építeni, akár a közösségi média segítségével is. Sorozatunk záró részében körbejárjuk, hogy vajon szükséges-e, hogy a személyes márkánk épülése látványos megnyilvánulásokból álljon, vagy van más megoldás is. 

Dr. Temesvári Orsolya vendégszerzőnk írása.

 

Az elismertség mint alapvetés

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a személyes márka nem csak Rólad szól. Sokkal több annál, mint termékeid összessége. A személyes márka lényege az, amit másoknak tudsz adni. Ez lehet élmény, inspiráció vagy egy piaci rést betöltő innovatív termék.

Sok vállalkozó beleesik azonban abba a hibába, hogy minél szélesebb körben ismertté akar válni. Teszi mindezt leendő ügyfelei életkorára, nemére vagy érdeklődési körére való tekintet nélkül. Ez nem csak rengeteg energiát emészt fel szükségtelenül, de a személyes márka hitelességét is csorbítja. Leendő ügyfeleid ugyanis könnyedén úgy érezhetik, hogy magad sem tudod, hogy mit és kiknek szeretnél eladni; miért vennének Tőled bármit is?

A személyes márka felépítése nem népszerűségi verseny, a siker nem a követők számán múlik. A legfontosabb cél az, hogy kifejezetten azok az emberek ismerjék meg tudásodat és termékeidet, akik hosszú távon támogathatják szakmai fejlődésedet és ezzel a személyes márkádat is. 

A hírnév segíthet ugyan az indulásban, de csak a személyes márkádba vetett bizalom és az elismertség juttathat messzire.

 

Látvány helyett tartalom

Bizalmat és elismertséget építeni nem könnyű. Ha stabil személyes márkában gondolkozol, készülj fel rá, hogy több év kemény szakmai munka és tapasztalatszerzés áll előtted. Hiába vannak látványos fotóid az Instagramon, ha a kellő tapasztalat hiányában termékeid nem nyújtják azt a színvonalat és minőséget, ami kiemelhet Téged a konkurens vállalkozók közül.

Hogyan indulj el? Szerencsére ma már számos lehetőség adott. A legegyszerűbb, ha dolgozol valakinek, aki hosszú ideje otthonosan mozog a választott területen és konkrét feladatok mellett szakmai tanácsokkal is ellát. Sőt, előfordulhat, hogy rajta keresztül értékes emberi kapcsolatokra is szert teszel. Szintén jó megoldás az önkéntes munka, ami kiváló referencia lehet. 

Ne szomorodj el akkor sem, ha lassan haladsz a márkád felépítésével. A jó hír az, hogy minden lépéssel könnyebb lesz az építkezés. Addig is lesz időd arra, hogy kapcsolatba kerülj a választott munkaterületeden már elismert szakemberekkel, akiktől tanulhatsz és akik a segítségedre lehetnek.

Korábban már írtunk a visszajelzések és az ajánlások fontosságáról. Nyugodtan kérd meg ezeket a szakembereket, hogy írjanak rólad néhány gondolatot. Ezek sokkal többet jelentenek, mint egy méregdrága honlap vagy a fizetett hirdetések a közösségi média felületeken.

 


Az egyéniség ereje


Felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan tűnhetsz ki a tömegből, akár egy olyan területen is, amivel még csak ismerkedsz. A válasz egyszerű: az egyéniséged segíthet.

Az egyéniség nem csak az ember megismételhetetlenségét jelenti, hanem tulajdonságaink, személyiségünk, erősségeink és gyengeségeink, valamint a számunkra fontos értékek összességét. Nem kell persze óriási dolgokra gondolni. Attól is egyéniség lehet valaki, ha jó élmény a társaságában lenni, ha feltölti a körülötte lévőket. Ha inspirál és az a tudat vezérli, hogy erejének és tudásának megosztásával megsokszorozza azokat azért, hogy mások gyarapodhassanak általa.

Nem titok, ez a fajta tudatosság kitartó önismeret és munka eredménye. Megéri azonban türelmesnek lenni. Meghálálják majd a környezetünkben élő emberek és a személyes márkánk is.

Bízunk benne, hogy sorozatunk megadta a szükséges lelkesedést és bátran indulsz el a személyes márkaépítés útján. Ha bármilyen kérdésed merülne fel, fordulj hozzánk bizalommal. Szakértőinkkel online konzultációink vagy workshopjaink alkalmával találkozhatsz. Kattints honlapunkra további információért!