Évnyitó cikksorozatunkban összefoglaljuk, 2021-ben milyen trendek mentén érdemes kommunikálni az egyes közösségi média felületeiden. Sorozatunk első részében szó volt rugalmasságról és kísérletezésről, valamint bemutattuk, mit jelent a snackable content, illetve miért fontos a szociális érzékenység egy vállalkozás kommunikációjában.

 A Zsolya Communication állandó vendégszerzője, dr. Temesvári Orsolya alábbi összefoglalójából kiderül, mit jelent a kétirányú, transzparens kommunikáció és mi az a user generated content. Emellett ötleteket adunk arra is, hogyan érdemes videós tartalmakat készítened.

 

 

Kétirányú kommunikáció

 

Talán Te is küzdesz azzal a problémával, hogy a vártnál jóval kevesebb visszajelzést kapsz a követőidtől, alig néhányan kedvelik a bejegyzéseidet, a kommentek pedig gyakran elmaradnak. A háttérben az állhat, hogy  nem ismered a követőket, nem tudod, pontosan kikhez is beszélsz. Sőt, talán anélkül várod a követők aktív megnyilvánulásait, hogy Te nyitnál feléjük vagy más vállalkozások felé.

 

Ezen könnyedén segíthetsz, ha olyan magatartást tanúsítasz, aminek Te is örülnél. Érdemes célzott kérdéseket feltenni a követőidnek, amelyekből érzik, tényleg meg szeretnéd ismerni őket. Sőt, akár azt is megkérdezheted, milyen témáról szeretnének hallani Tőled vagy kérdezz-felelek napokat is beiktathatsz pl. az Instagram Story felületen. Segítségedre lehetnek még az aktivitást serkentő matricák, szavazások, esetleg saját gifek, amelyeket a követőid is használhatnak.

 

Transzparencia

 

Minden vállalkozás számára elengedhetetlen a megbízhatóság, ezáltal pedig a transzparens kommunikáció. A hiteles, átlátható működés erősíti a márkádba vetett bizalmat, amely a 2020-as krízis folyamán még nagyobb szerepet kapott. 

 

Az átlátható kommunikáció alapja, hogy nyíltan és őszintén kommunikálj a sikerekről és a kudarcokról mind a szervezeten belül, munkavállalóid és az üzleti partnereid felé, mind pedig az ügyfelek felé. Ahogyan azt sorozatunk első részében is kiemeltük, fontos, hogy rugalmasan alkalmazkodj a környezet eseményeihez, és ez látszódjon a kommunikációs stratégiádon is. 

 

Az átlátható működés és kommunikáció része a megfelelő visszajelzés is. Javasoljuk, hogy tartsd szem előtt azt az alapelvet, hogy jutalmazni érdemes nyilvánosan, a kritikát azonban inkább privát platformon fogalmazd meg. Erről a témáról részletesen olvashatsz itt és itt

 

Ha olvasnál még a transzparens működés, a válságkezelés és a kríziskommunikáció szerepéről, nézd meg részletes bejegyzésünket.

 

Mi az a UGC?

 

A user generated content (UGC), vagyis ügyfelek, fogyasztók által létrehozott tartalom lesz 2021 egyik sztárja. Az elmúlt néhány évben egyre erősödött az a tendencia, hogy a vállalkozások által megosztott tartalmak egy részét a vásárlók vagy a felhasználók készítették el. Kisvállalkozóként nagyon fontos, hogy minél több vásárlód erősítse a vállalkozásodat saját készítésű posztokkal, ugyanis ezek ajánlásként, pozitív vevői visszajelzésként is funkcionálhatnak (ezek fontosságáról olvasd el korábbi bejegyzésünket).

 

Mit tehetsz azért, hogy vásárlóid és követőid tartalmakat gyártsanak számodra? Nyugodtan kérd fel őket, hogy amikor a Tőled vett ruhát hordják, készítsenek egy fényképet és jelöljenek meg vagy videózzák le, amikor kibontják a futár által frissen kézbesített süteményekkel teli dobozt. Honorálhatod vásárlóid lojalitását és erőfeszítéseit, de még hatásosabb, ha jó példával jársz elől és Te magad is gyártasz hasonló tartalmakat kedvenc üzleti partnereid termékeiről.

 

Tartalom kontra minőség

 

A közösségi médián keresztül történő kommunikáció egyik alapja, hogy egy bejegyzés inkább legyen kész, mint tökéletes. Mit jelent ez? Természetesen nem azt, hogy meggondolatlanul posztolj a nagyvilágba, sőt, lényeges, hogy a mennyiség se menjen a minőség rovására. Ugyanakkor érdemes figyelembe venned: egy bejegyzés célja nem az, hogy tökéletes legyen.

 

A közösségi média egy dinamikus közeg, ami állandóan fejlődik, változik, így ahelyett, hogy a tökéletességre és a hibátlan megoldásokra törekednél, vágj bele az ötleted megvalósításába, mert ha ezt elmulasztod, megeszi helyetted valaki más. A lényeg, hogy bár fontos a színvonalas, informatív és érthető tartalom elkészítése, fontosabb az üzeneted, mint az, hogy a szöveg színe tökéletesen harmonizál-e a háttérrel. 

 

Figyelj a videós tartalmakra!

 

Facebook live? IGTV? TikTok? Te sem érzed jól magad, amikor erről van szó? Megértjük, a mi csapatunk sem mindig magabiztos a kamerák előtt. Akkor miért beszélünk erről? Azért, mert 2022-re a közösségi médiában megjelenő tartalmak mintegy 80 százaléka videós tartalom lesz. Ennek oka, hogy minél több érzékszervünkkel fogyasztunk valamilyen tartalmat, tehát egyszerre látjuk és halljuk is, sokkal könnyebb eldöntenünk, hogy szimpatikus számunkra vagy nem. Érdemes átgondolnod, Te milyen tartalmat osztanál meg egy videóban.

 

Ne aggódj, az egyes felületek könnyen használható eszközöket biztosítanak arra, hogy fejleszd magad a videós tartalomkészítésben és mi is segítünk. Olvasd el az élő bejelentkezésekről szóló exkluzív összefoglalónkat és nézd meg a 2020-as #zsolyachallenge kihívás videóit a Zsolya Communication Instagram-oldalán.

 

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségével könnyebben és hatékonyabban kommunikálhatsz 2021-ben. Ha szeretnéd átbeszélni velünk az aktuális kommunikációs stratégiádat vagy szükséged van friss ötletekre, keress minket! Szakértőinkhez a Zsolya Communication oldalán foglalhatsz konzultációs időpontot.