Sorozatunk előző részében a személyes márka lényegéről és szerepéről olvashattatok. A második részben megmutatjuk, hogyan építheted fel a saját személyes márkádat és miként lehet ebben segítségedre a közösségi média.

Dr. Temesvári Orsolya vendégszerzőnk írása következik.

 

Úton a személyes márka felé

Az erős személyes márka két nagyon fontos tulajdonsággal rendelkezik: hiteles és következetes. A hitelesség ebben a kontextusban azt jelenti, hogy személyes márkád valóban a személyiségeden, a saját életeden és céljaidon alapul. Fontos, hogy olyan értékekkel azonosuljon, amiket Te is könnyen magadénak érzel. Emellett lényeges, hogy a személyes márkádhoz kapcsolódó értékeket mind a munkád, mind a magánéleted során képviseld. Ezáltal bizalmat építhetsz leendő ügyfeleidben, üzlettársaidban.

 

A hiteles és következetes személyes márka építéséhez tudnod kell, hogy milyen képességekkel rendelkezel és milyen értékeket tartasz igazán fontosnak az életedben és a munkádban. Ehhez elengedhetetlen önmagad alapos megismerése. Az alábbiakban felsorolunk néhány kérdést, amit mindenképpen válaszolj meg, mielőtt nyakig belemerülnél személyes márkád építésébe:

  • Mi különböztet meg a többi versenytárstól? Itt ne csak olyan dolgokra gondolj, amik a munkádhoz kapcsolódnak; sokszor a leghihetetlenebb dolgok tesznek minket igazán érdekessé.
  • Kinek kell ismernie engem? A személyes márkád lényege a „szelektív hírnév”. Termékeid vagy szolgáltatásaid nagy valószínűséggel csak egy bizonyos csoportot céloznak. Fontos, hogy pontosan tudd, hogy kik ők.
  • Mi az, amit igazán szeretek csinálni? Ha élvezed, amit csinálsz, az munkádon és a személyes márkádon is látszani fog. Ha teljes erőbedobással és odaadással csinálsz valamit, az vonzani fogja az embereket és a potenciális megbízásokat is.
  • Mi az, amiben mindenki másnál jobb vagyok? Itt mindenképpen már meglévő belső tapasztalatokra, szakmai tudásra vagy általad kidolgozott egyedi módszerre gondolj. Sokkal könnyebb és biztosabb már meglévő értékekre alapozni, hiszen ezek hatékonyabban emelhetnek ki a tömegből.
  • Miért csinálom azt, amit csinálok? Talán ez a legfontosabb kérdés. Az erre adott válaszod nyújt majd kapaszkodót nehezebb helyzetekben és lendít majd át a kríziseken. Miérted lehet bármi, a környezetvédelemtől a bambuszból készült szívószálak elterjesztéséig; lényeg, hogy ez legyen minden tevékenységed alapja.

 

 

Egyetlen mondat és a tervezés

Ha megválaszoltad a fenti kérdéseket és úgy érzed, hogy készen állsz arra, hogy a nyilvánosság elé lépj, fogadj meg még egy tanácsot. Mielőtt leendő partnereidre vagy vásárlóidra öntöd az összes gondolatodat, próbáld meg őket összefoglalni egyetlen mondatban. Később ez a mondat lehet márkád legfontosabb üzenete. A lényeg, hogy választ adjon arra a kérdésre, hogy miért pont téged válasszanak.

Ha megfogalmaztad ezt az egy mondatot, elkezdődhet a tervezés. Persze nemcsak honlapot, betűtípust és színeket kell választanod, hanem megfelelő stratégiát is. Javasoljuk, hogy adj időt magadnak és a tervezésnek is. A személyes márkád jó esetben életed végéig elkísér, sőt, akár túl is élhet téged. Érdemes tehát időt szánni a kialakítására.

Rólad mit mond a közösségi márkád?

 Akár vállalkozó vagy, akár munkát keresel, valószínűleg azért építesz személyes márkát, hogy kitűnj. Senki nem fog azonban észrevenni, ha nem mutatod meg magad. Ebben segít a közösségi média.

Az online és közösségi média szerves része lett az életünknek. Ha nem ismerünk valakit, rákeresünk a Google-ön vagy a Facebook-on. Fejvadászként önéletrajzok helyett LinkedIn-profilokat böngészünk. Ezek az oldalak lehetőséget adnak arra, hogy bármilyen információt elérhetővé tegyél magadról és a személyes márkádról. A jó hír, hogy az irányítás a te kezedben van. Te döntheted el, hogy milyen információkat közölsz magadról a közösségi médiában. 

A közösségi média a mindennapi kommunikációnk fontos eszköze. Használd okosan és állítsd magad és személyes márkád szolgálatába!

A Zsolya Communication csapatában tapasztalt szakértők segíthetnek neked abban, hogy erősítsd márkádat a közösségi média felületeken keresztül. Egyéni konzultációink és online kommunikációs stratégiánk segítségével tudatosan építheted személyes márkád. Egyedi ajánlatunkért lépj velünk kapcsolatba! 

 

Fotók: Potyondi-Galasi Orsi