Következő sorozatunkban bemutatjuk, hogy mi az a személyes márka és miben segítheti vállalkozásodat. Cikkeink segítenek, hogy elindulj a személyes márkaépítés folyamatában, sőt azt is megmutatjuk, hogy hogyan használd mindehhez a közösségi médiát.

Állandó vendégszerzőnk, dr. Temesvári Orsolya összefoglalója következik.

Önmarketing nélkül lehet, de nem érdemes

Az elmúlt évtizedekben a nagyvállalatok felépítése jelentősen átalakult, a magas pozícióban lévő vezetők szinte egyáltalán nem foglalkoznak alkalmazottaik karrierútjával. Ezt a feladatot tehát Neked kell átvenni, a Te kezedben van az egyéni pályád alakulása. 

A legtöbb munkaadó azzal dolgozik együtt legszívesebben, akit ismer, akiben megbízik. A legfontosabb feladatod tehát az, hogy látható legyél és bizalmat építs a munkád iránt. Ebben segít az önmarketing. 

Az önmarketing ugyanis azt jelenti, hogy kapcsolatokat építünk, felmérjük, hogy milyen termékekre, szolgáltatásokra van szükség a piacon és elmondjuk másoknak, mi mit tudunk nyújtani. A folyamat utolsó lépése az, amikor meggyőzzük partnerünket, hogy velünk kössön üzletet.

Az önmarketing egyik kulcsa az erős személyes márka. Ha tudatosan építed fel, segíthet abban, hogy minél szélesebb körben megismerjék vállalkozásodat. Nézzük meg, hogy pontosan mit jelent ez.

A személyes márka lényege

A személyes márka Te magad vagy. Mint ember, mint vállalkozó, mint szakértő. Minden jó és rossz tulajdonságoddal együtt. Az a személyes értékrendszer, amit munkáddal képviselsz és megteremtesz. 

A személyes márka alapja, hogy egy adott helyzetben mit várhatnak el tőled, hogyan fogsz teljesíteni. Minél magasabb színvonalú teljesítményt tudsz felmutatni, annál jobban megbíznak benned az ügyfelek. 

Fontos, hogy a személyes márka építése egy tudatos, következetes munka. Nem csupán pillanatnyi hírnévszerzés a cél, hanem hosszú távú ismeretség és elismertség biztosítása.

A hozzáállás dönt

A személyes márka nem csak rólad szól. Egyrészről a személyes sikerek és értékek megjelenítéséről, másrészről arról, hogy másoknak segíthetsz abban, hogy elérjék saját céljaikat. Ideig-óráig könnyű követőket szerezni azzal, ha érdekes történeteket mesélsz vagy megosztod a nyaralásos képeket. Az igazán erős személyes márka azonban ennél sokkal több; odaadás, elkötelezettség és lojalitás.

Az alábbiakban összeszedtünk néhány módszert, amelyek segítségével úgy építheted személyes márkádat, hogy azzal másokat is gyarapítasz:

  • Tudásmegosztás. Szakértelmed megosztásával két legyet üthetsz egy csapásra; segíthetsz másoknak (kollégáknak, ügyfeleknek vagy a területeden dolgozó többi szakértőnek) előrébb jutni, és megmutathatod, hogy mit tudsz. Nagyszerű lehetőség, ha építed a szakmai LinkedIn profilodat, illetve csatlakozol tematikus csoportokhoz, ahol megoszthatod tapasztalataidat és inspirálódhatsz mások történeteiből. A Zsolya Communication vállalkozóknak szóló csoportját itt találod.
  • Részvétel. Hívd meg ügyfeleidet, kollégáidat vagy üzleti partnereidet olyan eseményekre, ahol Te is ott leszel, akár vendégként, akár előadóként. Nagyon jó példa erre egy tematikus kerekasztal-beszélgetés vagy akár egy TEDx konferencia. 2020. október 29-én a Zsolya Communication két tagja, Szabó Orsi alapító és jómagam is előadókként veszünk részt a TEDxMETU 2020 konferencián.
  • Köszönetnyilvánítás. A hála és a köszönet kifejezésével sosem lőhetsz mellé, főleg, ha nyilvánosan teszed. Légy részese a körforgásnak, ha elégedett vagy egy termékkel vagy szolgáltatással, köszönd meg nyíltan. Ezáltal hamarabb felfigyelnek rád, mint hinnéd. Erre tökéletes megoldás lehet egy ingyenes közönségtalálkozó, mint a Zsolya Communication július végi üzleti reggelije. Ezek az események lehetőséget adnak arra, hogy tovább építsd kapcsolataidat, illetve kifejezd köszönetedet ügyfeleid felé, hogy folyamatos megrendelésekkel támogatják a munkádat. 
  • Visszajelzés. A folyamatos visszajelzés nemcsak abban segíthet, hogy fejlesszük magunkat és munkánkat, de folyamatosan újabb kapcsolatépítési lehetőséget is jelent. A visszajelzések szerepéről és rendszeréről olvasd el korábbi cikkeinket itt, itt és itt.
  • Mentorálás. A mentorálás mások támogatásának legkifejezőbb módja. Mentorként segíthetsz másoknak, hogy gyorsabban fejlődjenek azáltal, hogy a téged ért kihívásokból és az általad elkövetett hibákból tanulnak. Légy nyitott a mentorált véleményére; meg fogsz lepődni, hogy egy fiatalabb kolléga nézőpontja mennyit segíthet neked.

Tudtad, hogy a Zsolya Communication-nél is csatlakozhatsz mentorprogramunkhoz? Ez egy néhány alkalomból álló folyamat, ahol minden alkalommal utánkövetjük, hogy milyen irányba fejlődtél a legutóbbi egyeztetésünk óta. Ha felkeltettük az érdeklődésedet vagy bármilyen kérdésed van, keress minket a hello@zsolya.com e-mail címen.

Bízunk benne, hogy cikkünk megadta a lendületet személyes márkád felépítéséhez. Sorozatunk következő részében megmutatjuk, hogyan csináld. Ha addig is bármilyen kérdésed van, a Zsolya Communication szakértői készséggel állnak rendelkezésedre. Foglalj időpontot online!

Fotók: Potyondi-Galasi Orsolya